IK1-tävling i Vik 11-12 maj 2019

Vinnare Lina Nilsson och Nox, 88p 45 hämt dag 1
Vinnare Bitte Haag och Inga 90p , 47 hämt

Nu har vi haft tävling i dagarna två i Vik. Karl-Erik Tibblin var domare och Bengt Andersson tävlingsledare. Fårägare är familjen Holgersson. Fåren var ungtackor som Anja Holgersson har vallat på och som klubbens medlemmar också var och vallade in ett par veckor före tävlingen.

Det mesta gick mycket bra. Förra året hade vi också tävling på samma plats exakt samma dagar och då var det mycket varmt, men den här gången var det ganska kallt och blåsigt, men det regnade inte i alla fall, så var man bara ordentligt klädd var det inga problem.

Första dagen var det 26 anmälda ekipage. Av dem startade 24 och 17 gick runt. Fem förare valde att bryta och två blev diskade. Alla gick med bordecollies utom två som hade Working kelpie.

Lina Nilsson från Skåne vann med sin hund Nox. De fick 88p och ett första pris.

Dagen därpå var det ännu lite kallare, men då hade de flesta tagit på sig mer, så klagomålet på vädret la sig lite.

Trots att det nu var 28 anmälda ekipage blev det något färre som startade dag två, då några avstod från start då av olika anledningar. 22 ekipage startade och av dem gick 18 runt, ingen blev diskad med fyra förare valde att bryta själva. I dag fick bästa hunden som var en Working kelpie och dess förare hela 90p. Det var Bitte Haag från Värmlandsvallarna. Men också våra egna klubbmedlemmar gjorde mycket bra ifrån sig båda dagarna. Åsa Lindén Book kom tvåa med sin ett och halvtåriga unghund den första dagen och sexa dag två. Mycket starkt gjort och Anja Holgersson kom trea båda dagarna med Mekk som också är mycket ung.

Efteråt berömde domaren Karl-Erik Tibblin framför allt utställarna som var Åsa och Anja med äldre hundar och Anneli Matejka och Sissel Modin samt de som arbetade i fårhanteringen, vilka var Maria Lagerstrand, Mia Gelin, Ibrahim Sleman och Jonny Holgersson. Han menade att en god djurhantering i det läget är grunden till en bra tävling och han hade sällan sett något bättre. Särskilt roligt tycker jag att det var att Ibrahim Sleman som arbetar hos familjen Holgersson och är flykting från Syrien gjorde ett så gediget jobb i fårhanteringen! Han var också mycket nöjd med sin domarsekreterare, Leif Högström som varit hans skugga båda dagarna.

Frågor som finns kvar att lösa till kommande tävlingar är hur vi ska göra med t ex serveringen. Ska vi tillhandahålla lagad mat eller inte? Där finns det delade meningar inom klubben. Tveksamheten beror på att klubbens  ekonomi kanske inte tål att vi köper in för mycket som sedan inte blir sålt. Vi måste också lösa frågan om hur vi hinner med att inventera att alla prylar som behövs finnas på plats och att de är hela och rena. Den här gången hade vi hunnit tvätta alla grindar och besiktiga kärran, men inte gå igenom den stora transporten och vissa saker som vi trodde skulle finnas där hittades inte.

F ö fungerade allt smidigt och vi hade två lärorika och trevliga dagar i Vik. Tack till Bengt som tävlingsledare för att du sparkade på tävlingskommittén så att inget mer blev glömt och tack till alla övriga funktionärer som jobbade flitigt med att ta bort djur, servera goda smörgåsar och kaffe, skötte sekretariatet, fungerade som domarsekreterare, la ut resultaten snabbt som ögat på vallreg och inte minst tog bort allt efter tävlingen. Mitt intryck var att det var ovanligt många som stannade kvar och hjälpte till att få ner nästan allt. Utställningsfållan och flexinäten lovade Jonny och Ibrahim att ta bort vid ett senare tillfälle. Suveränt också att få tillgång till ett stationärt utedass som Jonny lovade tömma.

Klicka på bilderna, så blir de större. Bilder från dag ett finns under rubriken bilder.

Skrivet och fotograferat av

Britta Weiler

Medlem i Tävlingskommittén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *