IK-1 tävlingarna i Lejeby, Laholm 21-22 mars 2020

Fårägaren Mariette startade först med Zizzt

 

Lördagen den 21  och söndagen 22 mars arrangerade Sjuhäradsvallarna IK1-tävlingar i Lejeby utanför Laholm hos Mariette Östberg som tillhör Västsvenska Vallhundsklubben. Det var Anneli Matejka som hade kontakt med Mariette och hon ställde generöst sina marker och får till förfogande. Hon ställde också upp själv och lejde ytterligare funktionärer från flera klubbar, så att vi i Sjuhäradsvallarna nästan blev i minoritet. Ett tag var vi oroliga att vi skulle bli tvungna att ställa in tävlingarna eftersom Coronapandemin härjar och särskilt människor som tillhör riskgruppen över 70 år blir speciellt varnade för att ha kontakt med andra. Men vi hade tur och kunde genomföra tävlingen som den allra sista klubben, innan SVAK stängde möjligheten att tävla för hur lång tid?

Tävlingen blev dock av men vi fick inte ha någon servering, handsprit fanns på plats och vi höll oss minst en meter ifrån varandra. Uppslutningen blev total första dagen med 27 startande ekipage. Andra dagen tackade några återbud, men 24 ekipage kom till start och allt flöt på mycket smidigt och bra. Tävlingsledare var Anna Rosengren och domare Peter Bengtsson som på kort varsel kunde ställa upp, då tävlingen i Mada hade ställts in p g a alltför sanka marker.

Hos oss var det torrt och fint och framför allt första dagen klarade sig de flesta ekipage riktigt bra. Varje flock bestod av fyra gotlandsfår. Framför allt hämtet blev strålande den första dagen. Inte mindre än  6 ekipage fick 49-50p på hämtet! Eva Eriksson hade dock lite otur med sin unga hund Zolo. Hon fick för sig att Eva visslade höger och sprang åt höger, fast hon inte alls skulle det. Eva hörde också högervisslan men den kom från en glada som satt och sjöng in sitt revir i närheten. Detta förstörde mycket i framdrivningen för dem så där blev inte hämtpoängen på topp. Delningen var ganska svårt, men när den var avklarad gick de flesta fåren snällt in i fållan, om inte tiden blivit alldeles för knapp, beroende på tidsågången i delningen.

Solen strålade men vinden var pinande kall, så de som inte klätt sig väl, frös nog lite grand.

Vann  den första dagen gjorde Philippa Falk och Hasti med inte mindre än 98p. Två ynka poäng från full pott! Vilken prestation! Tvåa var  en Sjuhäradsvallare, nämligen Anna Rosengren med Pajas på 92p och trea Roger Nilsson med 88p. Tyvärr glömde jag att ta ett foto på dessa tre på pallen.

Nästa dag gick banan åt rakt motsatt håll och då blev det svårare, för det visade sig att fåren kunde få kontakt med de redan vallade fåren, så det blev ett ganska svårt drag på ena fösningsbenet, vilket ställde till det lite och gjorde att poängen blev lite lägre under söndagen. Men det var lika för alla och många unga hundar visade framtassarna. Delningen blev också ännu något mer långdragen den här dagen, men de allra flesta klarade den till slut.

I dag vann Johanna N Johansson med Alec. De fick 89p. Mariette Östberg med Zizzt blev tvåa på 84p och Philippa Falk och Hasti kom trea med 82 p. I dag var det inte lika många som fick fullt på hämtet, faktiskt bara en och det var vår egen Jeanette Hellberg med Felix som klarade den prestationen. Felix är Jeanettes första bordercollie och detta var en av deras allra första tävlingar!

Hela tävlingen sköttes med ett minimum av funktionärer, men trots detta flöt allt på fantastiskt bra, och  domaren Peter Bengtsson var mycket nöjd med allting.

Våra egna klubbkamrater skötte sig också mycket bra och förutom Anna Rosengren och Pajas som blev tvåa dag ett, placerade sig också Anneli Matejka med Ace och Jeanette Hellberg med Filip bland topp tio.

Vi i Sjuhäradsvallarna riktar ett stort tack till Mariette Östberg och Västsvenska för att vi fick komma och att så många deltagare från andra klubbar ställde upp och hjälpte till!

Och stor grattis till de suveräna vinnarna! Grattis också till alla de som vågade tävla för första gången! Det är ett stort steg att våga ställa upp första gången, men viktigt att se hur mycket man lär sig på det, även om det inte gick hela vägen den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *