Trekampen 2022

Fr v stående: Britta, Anna (domare), Gunwor, Josephine, Ida, Maria, Frida. Sittande: Martina, Margareta, och Johanna

”/” Söndagen den 24 april 2022 var det så dags för Trekampen som Sjuhäradsvallarna fått förtroendet att organisera i år. Vi hade varit flitiga och tränat inför detta sedan i höstas och vi hade till slut fått med nio entusiastiska ekipage. (Se ovan). Efter mycket konfererande och kompromissande hade vi fått ihop en lagom lång bana som Martina förtjänstfullt ritade upp på en whiteboardtavla. Många blev trots det ganska konfunderade, så Ida föreslog att alla som ville fick gå banan utan hund innan, så att alla frågetecken rätades ut. Sista handen på banan gjordes samma morgon två timmar före start av nästan hela vårt lag.

Tävlingen började med ett hämt och sedan fösning mellan ett par grindar. Sedan gick ekipaget till en märkt stolpe där nästa ekipage väntade. Sedan skulle den hunden fösa fåren till en märkt fyrkant, där föraren om hen kände sig mogen ställde sig i mitten och sedan såg till att hunden föste tackorna på utsidan av den markerade fyrkanten. Förare med osäkra unghundar hade tillåtelse att ta runt fåren på valfritt sätt. När det var gjort föste hunden fåren runt en hästtransport och sedan till samma markerade pinne som förut, där nästa ekipage tog över för att föra fåren till och igenom en L-ränna. Nästa moment var en slalombana med tillhörande fösning. Det sista ekipaget fick sedan ta in fåren i en fålla och sedan ta ut dem igen samt fösa dem till uttaget.

Så ställdes det ut en ny flock och nästa klubb fick göra samma sak. Bdvk fick börja, sedan kom Vallhundsringen och sist Sjuhäradsvallarna. När alla hade gått en gång blev det lunchpaus då vi bjöd deltagarna på korv och bröd. BDVK hade också kaffebröd med som de bjöd på.

Efter lunchen fick varje klubb gå banan en gång till och hade man då fullt lag som vi i Sjuhäradsvallarna nästan hade (nio) blev det nya ekipage som fick gå. Vallhundsringen hade sex ekipage på plats och därmed fick de flesta gå ytterligare en gång och då bytte de kanske moment. Det fick man göra om man ville. Bohuslän Dal hade bara fyra ekipage tillgängliga så deras deltagare fick gå minst två gånger och någon t o m tre gånger.

Hur gick det då? Jo BDVK vann även i år och fick bära hem vandringspriset igen, Vallhundsringen kom tvåa och Sjuhäradsvallarna kom trea. Vi kände oss dock som moraliska segrare då vi fått med så många nya unga tävlande som verkligen gjorde ett gott jobb.

Domarna konfererade mycket innan tävlingen om hur det skulle döma om någon hund bet ett får och hade en strategi för det, men detta var något som inte inträffade. Samtliga hundar behandlade fåren väl, även om fåren ibland sprang lite hit och dit.

Solen sken och ibland när vinden mojnade lite blev det riktigt varmt och skönt. Tack alla som gjorde detta till en riktig höjdpunkt! Framför allt måste vi tacka värdfamiljen och fårägarna Birgit och Peter Janzén som gjorde ett jättejobb dagen efter de organiserat en krävande IK2-tävling som även den blev mycket uppskattad.

”/”

Deltagarna och vinnarna från BDVK

Det vinnande laget med domare Sture i mitten

Om förberedelser inför Trekampen 2022

”Som de flesta redan vet är det vi i Sjuhäradsvallarna som organiserar Trekampen i år. Den går av stapeln hos familjen Janzén i Hult Bredared söndagen den 24 april 2022 kl 1000. Tävlingen vänder sig till hundar som högst har VP och eller nåt enstaka IK1. Meningen är att nya ekipage ska känna sig välkomna och kunna pröva sina färdigheter i vallning på ett lättsamt och roligt sätt. Detta är en lagtävling mellan tre västsvenska vallhundsklubbar, nämligen förutom Sjuhäradsvallarna också Vallhundsringen och Bohuslän-Dals vallhundsklubb. Varje klubb får skicka 10 ekipage. Vår klubb bjuder på kaffe med bulle samt grillkorv med hembakat korvbröd (Lunch).

Varje klubb kommer att tillhandahålla en domare som inte behöver vara utbildad, men har tävlingserfarenhet. På så sätt kommer tre personer oberoende av varandra att sätta poäng. Alla ekipage kommer inte att gå hela banan, men banan kommer att bestå av lite olika moment som fålla ut och in, slalom, hämt och lite annat smått och gott. Britta Weiler är lagledare för vår klubb och vi har nu på lördag den 26 mars kl 11 fått löfte om att få träna i Hult. Det finns redan en bana uppsatt där och alla som vill vara med och har en hund som kvalar in genom att inte ha tävlat så mycket är hjärtligt välkommen. Ta med fika, då jag tror att solen kommer att skina på oss.

Dessa har anmält sitt intresse att vara med:

Pernilla Abrahamsson med Märta

Linda Boström med Ess

Ida Klemens med Loo

Martina Dahl med Bambi

Emma Edvardsson med Zappa

Margareta Högström med Ted

Maria Lagerstrand med Nellie

Josephine Löfdahl med Tia

Gunwor Magnusson med Dino

Cecilia Olsson med Ruth

Johanna Stolt med Vessla

Britta Weiler med Jing

Frida Westergren med Cava

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *