SM-får är genomfört

 

Och vinnare blev: Johanna Nilsson Johansson med Ztill. Tvåa Ann Blomkvist med Pink. Trea Karin Söderberg med Tyne. GRATTIS!

Så är SM-får över för den här gången. Det har varit en jätteorganisation av frivilliga helt ideella krafter som rott  i land tävlingen med bravur. Samarbetet mellan våra systerklubbar Vallhundsringen och Bohuslän Dal fungerade mycket bra. Det enda vi inte kunde påverka var vädret, men tack vare generösa tält, glatt humör och en traktor  med en glad funktionär som bogserade ut bilar som fastnat på parkeringen  klarade vi det också. Tyvärr kunde jag personligen inte vara på plats hela tiden, men under de två dagar som jag var där hörde jag bara glada skratt och vilja att ställa upp där det behövdes från våra medlemmar i klubbarna förutom att vi också fick hjälp av tävlande från andra klubbar som hade tid över sedan de tävlat färdigt. Lite förargligt känns det i dag, dagen efter, då solen åter  skiner från en klarblå himmel, men jag tror att det många kommer att minnas är en glad Sture, funktionär vid parkeringen som glatt drog loss oss ur leran när bilen kört fast i leran och smattret från regnet på tältduken. Trots regnet var det ju varmt.

Ville man hellre stanna i soffan hemma men ändå inte missa en minut gick det också bra tack vare att Anja Holgersson tillsammans med Max Elving och Ida Klemens gjorde en suverän livesändning under båda dagarna ända fram till det sista ekipaget och därigenom kunde alla som var intresserade av vallning även i efterhand gå in på Youtube och titta på antingen hela sändningen eller bara på de ekipage man var särskilt intresserad av eller missat då man inte var på plats. Ljudet fungerade kanske inte hela tiden men under söndagen fick Anja dessutom sällskap med Maria Winberg fr om det tolfte ekipaget (Zonja Ottosson och Tease) och de båda kommenterade och diskuterade, vilket gjorde att vi kunde lära oss mer om hur vallningen bör gå till och hur domarna kanske dömer. För dem som var på plats fick sådana kommentarer av Ann Awes som lånats in från Skaraborgs aktiva vallare.

Det som fascinerade mej som följt fårvallningen med spänt intresse sedan 1995, är hur mästerskapstävlingarna har ändrat karaktär från att de i toppen  ofta var ganska erfarna män i sina bästa år till att dominerats av kvinnor och nu på senare år av mycket unga kvinnor. Nåja, redan 1995 vann Anja Holgersson med Jas bara 16 år gammal, men det måste ses som ett extremt undantag!  Årets vinnare är till exempel Johanna Nilsson Johansson med Ever on Ztill som redan 2018 vann SM får med samma hund. 2017 blev hon ungdomsmästare med Ztill. 2012 började hon med vallning. Vilken karriär! Och hon är inte ensam. Elin Wejdmark och Jenny Klingborg är också ungdomar som kom till final med Isi och Neemi. Och Sara Wallgren som tävlade i semin med Billie har hunnit föda två barn de två senaste åren och ändå kommit så långt med Billie!

Vår egen klubb  hade ju en medlem med i SM, nämligen Anneli Matejka som dessutom var debutant med två hundar, Boston och Ace. Hon var en av de flitigaste organisatörerna dessutom. Hur gick det för henne då? Och jo det gick bra för Anneli, Boston och hon var bara en ynka poäng från en finalplats. Anneli blev förstås först besviken men tyckte när hon sovit på saken att det var en bra övning inför nästa år, då hon säkert kommer till final. Hon fick en väldigt svår flock med Ace med en mycket egensinnig tacka som ville gå åt sitt eget håll. Det är mycket som ska stämma för att allt ska gå som man vill i denna bedömningssport.

På pallen hade vi också silvermedaljören Ann Blomkvist med Pink som dessutom är fårägaren som lånat ut sina tackor till detta evenemang. Både hon och Anneli har arbetat otroligt mycket för att få allt att klaffa, så det känns som ett mirakel att de dessutom kunde göra så bra ifrån sig på tävlingen.

Vid tangenterna Britta Weiler

Domargenomgång

Anneli vid fållan med Boston
Anneli och Boston i delningsringen
Johanna och Ztill vid fållan

Karin Söderberg vid stolpen

Patrik Hagelbrink hjälper till vid uttaget

Jing, vakt i uttaget
Anders Vikström, Charlotte Quiding och Fredrik Högström
Barbro Klingborg, Jenny Klingborg och Marianne Klima
Sorterade får hämtas upp

 

 

Ann Gustavsson och ? , funktionärer

På söndagen var det många som fastnade med sina bilar på den då mycket leriga parkeringen. Inga problem. Sture startade traktorn och bogserade ut bilen baklänges. Riktigt spännande faktiskt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *