Fårvallningstävlingar i Hult

Den 7-8 maj 2022.

Lördagen den 7 maj IK2

Anneli och Boston t v vann lördagens IK2-tävling med 94p och 49p i hämtet! 

GRATTIS!

Lördagen den 7 maj hade vi en IK2 tävling i Hult utanför Bredared. Vi som inte varit med i Sjuhäradsvallarna så länge fick veta att denna tävlingsplats utnyttjades mycket flitigt för ca 15 år sedan, men sedan dess har fårägarna familjen Janzén legat lågt av olika anledningar, men nu är de på gång igen. (Förhoppningsvis)

Besättningen bestod av dels den egna, dels av familjen Holgerssons får. De sistnämnda fåren har tidigare år varit ungtackor på våren och brukade tävlas på i Vik, Torestorp. I år flyttades de på ett tidigt stadium till Hult och där har de blivit flitigt invallade, dels p g a de kurser som anordnats på platsen och också genom att vi hade Trekampstävlingen där och i samband med den var vi flera medlemmar som var där och vallade. Detta gjorde att fåren var perfekt invallade just den här helgen. (Inte för mycket och inte för lite.)

Dagen före Trekampstävlingen hade vi också en IK2-tävling på samma får och plats. Då gick det betydligt bättre för de ekipage som hade fått sena startnummer, men detta gällde inte den här veckan.

Det största hindret för de tävlande var den här gången delningen som var mycket svår. Inte mindre än 12 ekipage av de 33 som genomförde IK”-tävlingen under lördagen med godkänt resultat klarade antingen inte delningen eller hade så lite tid kvar efter delningen att de inte hann med fållan. Ändå blev det mycket höga poäng för många ekipage. (Fem ekipage med 90-94p) Och vår största stolthet! Vår egen Anneli Matejka och Boston vann tävlingen med hela 94p! Vilken prestation! GRATTIS! De som såg loppet i sin helhet konstaterade att det såg helt suveränt ut och Anneli berättade senare att hon noga studerat vilka som klarade delningen bäst och hur det bar sig åt. Flocken bestod av fyra tackor. Av dessa var två ungtackor. Hon la märke till att dessa gärna ville hålla ihop med en vuxen tacka. Hennes strategi var att försöka göra hålet mellan de båda paren, så att lamm och tacka delades av tillsammans. Hon lyckades med det och hon fick en snabb och och perfekt delning som gav full pott.

Den här första dagen var lite kall och blåsig, men många som varit i Hult tidigare visste att klä sig ordentligt, d¨det ofta blåser här. Stämningen var mycket god och många påpekade hur välorganiserad tävlingen var. Dagen till ära hade Peter Janzén plockat fram en till toa omgjord arbetsbod och lagat den. Den hade inte använts på femton år men blev mycket uppskattad, eftersom den var rymlig och mycket hemtrevlig, då Peter piffat upp den med både värmeljus och pingstliljor i en vas, förutom ordentligt med toapapper och våtservetter. Är jag fördomsfull om jag säger att jag tror att Birgit hjälpt honom att komma i håg det?

Till lunch serverades grillkorv som fick en så strykande åtgång att fler fick inhandlas till söndagen. Så fanns det kaffe och fika också i ett väl tilltaget serveringstält, så ingen behövde gå hungrig därifrån.

Före prisutdelningen konstaterade vår domare Ann Blomkvist att hon var mycket nöjd med både fåren och alla de tävlande och deras hundar. Ingen enda incident hade inträffat. Fåren hade blivit mycket väl behandlade, och utställningen hade fungerat perfekt. De tre bästa ekipagen blev förutom Anneli och Boston, Maria Winberg med Morse som fick 92 p och kom tvåa samt Karin Söderberg med Tyne som fick 91poäng. GRATTIS alla tre!

Söndagen den 8 maj IK1

I mitten Anders Nordkvist med Hugin 89p, tv Susanne Johannisson med Zoi 88p t h Catarina Aggestam med Obbz 82p

Följande dag var det IK1 och nu hade vi framför allt på eftermiddagen lite mer tur med vädret som vissa stunder t o m blev så varmt att vi kunde ta av oss våra jackor. Banan var lite kortare och lagts lite längre upp för att underlätta för utställarna. Delningen var precis lika svår som dagen innan och lika många, d v s12 ekipage missade poäng på de två sista momenten av samma anledning. Nu var många hundar mer oerfarna och flera förare också så det blev 23 ekipage av 30 som gick runt. Men trots detta fick alla tävlande även den här dagen lika mycket beröm av domaren. Fåren hade behandlats exemplariskt.

Vann gjorde Anders Nordkvist med Hugin med 89 p från x-län. Han hade haft en aktiv helg, då han på lördagen hann med två vallhundstävlingar, en i Norrköping och vår IK2:a och ändå orkade han att föra sin unga hund Hugin till en seger med hela 89p! Tvåa kom Susanne Johannesson med Zoi på 88p. Zoi ägdes faktiskt av vår ordförande Anna under sin första träningstid. Trea kom Catarina Aggestam och Obbz på 82p.

GRATTIS alla tre. Ett tag såg det ut som att vår egen Frida Westergren med Cava skulle komma trea. De fick 79p och kom fyra. De är nya i klubben och tillhör det ungdomliga gäng som håller på att föryngra vår klubb högst väsentligt. Sånt är roligt. Heja er!

Nu får vi bara hoppas på att familjen Janzén orkar ta på sig fler tävlingar för det här smakade mer! Men det är ett stort och mycket jobbigt åtagande att dels ha en tävling och dessutom ingå i tävlingskommitéen som Birgit gör. Och som hon gjorde det!! TACK!

Vid tangentbordet

Britta Weiler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *