Träningstävling i Hult

I går, den sjätte augusti 2022 anordnades det en träningstävling hos Birgit och Peter Janzén i samarbete med Sjuhäradsvallarna.

Alla klubbmedlemmar var välkomna att under eftermiddagen och kvällen umgås och tävla under trivsamma former i den klass man kändes sig mogen för. Om man i stället bara ville vara med och hjälpa till och eller vara publik och prata med likasinnade gick det lika bra. Det bjöds också på grillad korv med bröd under tiden.

Tjugo ekipage hade anmält sig i vp-klass, IK1 och IK2. För många var det första gången som de prövade på att valla en tävlingsbana och alla fick göra det på sina egna villkor, t ex korta ner banan och göra ett kortare hämt, allt efter hund och förares utbildningsnivå. Särskilt gladde det många av de något äldre klubbmedlemmarna att så många unga ekipage kom och var med och hade hela familjen med sig. Många små barn tultade omkring bland hundarna och alla trivdes då även vädret visade sig från sin ljusa sida även om det blåste lite i början och solen då och då gick i moln.

Ordförande Anna Christiernin tjänstgjorde som domare, Anders Nyberg var domarsekreterare, Pernilla Abrahamsson skötte sekretariatet, Birgit Janzén med hjälp av Gunwor och Solveig Magnusson, Leif och Maggan Högström skötte förtäringen. Tomas Alfredsson och Leif Bergqvist tog hand om begagnade djur, vilket också Maria Lagerstrand gjorde. Ida Klemens, Cecilia Olsson, Emma Edvardsson och även Leif Berqvist ställde ut fåren och Peter Janzén och Emmas pojkvän hjälpte till i djurhanteringen. Många av ungdomarna som jag ännu inte lärt mej namnet på hjälpte också till med banbygge och bärhjälp, så samarbetet fungerade perfekt. Själv gick jag omkring och fotograferade samt var lite handräckning åt Pernilla alldeles i början.

Även om det bara var en skojtävling så fanns det protokoll och domaren dömde alla moment, mycket för att de som var oerfarna skulle få en inblick i hur en tävling på de olika nivåerna gick till. Därmed korades också tre vinnare som fick varsitt diplom att sätta upp på väggen där hemma.

Dessa var i VP-klassen Maria Lagerström med Nellie, IK 1 Ida Klemens med Lou och i IK2 Emma Edvardsson med Zappa. GRATTIS!

Här ser vi de glada vinnarna!

Övriga resultat har jag inte fått med mej hem, men det var många som klarade banan över förväntan och fick över 80p. Fåren var mycket roliga att valla på, för de var relativt lättfotade, men när hunden stannade, stannade också fåren. Det var gotlandsfår eller blandningar med gotlandsfår och har tidigare blivit alldeles lagom invallade. Vi hade fyra får i varje flock, även i VP-klassen, vilket är ett avsteg från hur det ser ut på ett officiellt prov, då det ska vara minst 6-7 tackor i flocken. Till så många räckte dock inte fåren, då inga får ska gå mer än två gånger under en dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *